Publicat în terapie cu plante

Cartoful de Mexic – Nopal

Cactus nopal (den. stiintifica Opuntia ficus-indica) este o planta xerofita si face parte din genul Opuntia, subfamilia Opuntiaideae, familia Cactaceae. Creste in zone aride si semiaride.

Datorita variabilitatii genetice remarcabile prezinta o adaptabilitate biologica crescuta si se intalneste in toate tipurile de climat, fiind foarte raspandita in America Centrala, de Nord si de Sud, in zona mediteraneana, Africa Centrala, de Nord si de Sud, India si Australia1,2,3.

Cactus nopal (den. stiintifica Opuntia ficus-indica) este o planta xerofita si face parte din genul Opuntia, subfamilia Opuntiaideae, familia Cactaceae. Creste in zone aride si semiaride. Datorita variabilitatii genetice remarcabile prezinta o adaptabilitate biologica crescuta si se intalneste in toate tipurile de climat, fiind foarte raspandita in America Centrala, de Nord si de Sud, in zona mediteraneana, Africa Centrala, de Nord si de Sud, India si Australia1,2,3.
Tulpina de cactus poarta numele de “nopalito”, frunzele sunt denumite cladode, iar fructele au forma de para si prezinta spini pe suprafata si culori diferite (portocalie, rosie sau verde) in functie de specie4,5.
Cactusul reprezinta o importanta sursa de fructe si legume (care pot fi consumate in stare cruda sau sub forma unor diferite preparate culinare),4,5 poate fi folosit in scop medical si cosmetic, precum si ca furaje sau ca sursa de coloranti naturali1.
In medicina traditionala mexicana se folosea extern ca tratament pentru arsuri4,6 si intern ca remediu pentru diabet4, edem si indigestie7. Speciile de Opuntia spp. sunt inregistrate ca remediu pentru diabet inca din anul 19708.
Atat frunzele, cat si fructele de cactus prezinta un continut ridicat de compusi activi biologic. Principalul constituent al frunzelor de cactus il reprezinta apa (80-95%)10, indicele caloric fiind de 27 kcal/100g1, iar datorita indicelui caloric mic frunzele de cactus pot fi recomandate in diete.
Compusii chimici prezenti in frunzele si fructele de cactus pot fi incadrati in diferite clase, precum: carbohidrati (monozaharide: zaharoza, glucoza, galactoza, fructoza9 si amidon10), minerale (Ca, Mg, K, Fe, P, Zn, Na)9, acizi organici (acid piscidic10, acid citric, acid malic1), aminoacizi si amine, vitamine (vitamina C, tiamina, niacina, riboflavina), carotenoizi (β-caroten)1, fibre9 si flavonoide (quercetina si isoramnetin)10.
In specia de Opuntia ficus-indica var. inermis care creste in Tunisia au fost gasiti urmatorii aminoacizi: acid glutamic, leucina, alanina, valina, prolina, lizina, arginina, izoleucina, fenilalanina, glicina, treonina, serina, tirozina, histidina, metionina si cistidina1,11.
Datorita numarului mare de compusi activi, cactusul nopal poseda efecte farmacologice multiple, cum ar fi: analgezic, anti-inflamator, anti-ulcerogen, antidiabetic si hipoglicemiant, antioxidant, diuretic18 si anti-hiperlipidemic1.
Park a demonstrat intr-un studiu realizat pe sobolani ca efectul analgezic al extractului alcoolic de Opuntia ficus-indica var. saboten (300-600mg/kg corp) este similar cu cel al acidului acetilsalicilic (200 mg/kg corp) si nu prezinta efectele adverse specifice AINS, chiar si la doze mari (2g/kg corp). In acelasi studiu au fost evidentiate si efectul anti-inflamator al extractului alcoolic asupra inflamatiei acute prin inhibarea migrarii leucocitelor si efectul protector asupra mucoasei gastrice7. Efectul inhibitor asupra inflamatiei a fost descris si de Galati care a testat un preparat topic cu 15% extract de frunze asupra unei rani superficiale1, 12.
Efectul antioxidant al cactusului nopal a fost descris in studii de specialitate13,14,15 si se datoreaza flavonoidelor (quercetina si isoramnetin), vitaminei C si carotenoizilor din compozitia sa care anihileaza radicalii liberi, reducandu-le actiunea nociva.
Un alt efect benefic al extractului de cactus nopal este efectul anti-ulcerogen descris in numeroase studii13,16,17. Alimi a aratat intr-un studiu realizat pe sobolani carora li s-a indus ulcer prin administrarea de etanol 80%, efectul anti-ulcerogen, acesta datorandu-se polizaharidelor care formeaza un strat gelatinos asupra mucoasei gastrice si creste sinteza de mucus13.
Efectul hipoglicemiant si antidiabetic al Opuntia ficus-indica si Opuntia streptacantha, specii de cactus cunoscute pentru aceste efecte, au fost verificate pe iepuri hiperglicemici, pe subiecti umani sanatosi si pe pacienti cu diabet zaharat tip II. Rezultatele acestor studii au aratat o reducere a nivelului glucozei in sange si, desi mecanismul de actiune nu este cunoscut inca, s-a speculat ca intarzierea absorbtiei intestinale a glucozei se poate datora vascozitatii produse de fibrele din continutul plantei4,8.
Un studiu american a testat efectul extractului de Opuntia ficus-indica asupra simptomelor specifice mahmurelii dupa consumul de alcool (greata, anorexia si gura uscata). Rezultatele acestui studiu au aratat ca extractul de cactus a redus severitatea simptomelor prin inhibarea raspunsului inflamator19.
Valoarea nutritiva mare, indicele caloric redus si efectele benefice asupra sanatatii reprezinta punctele forte ale cactusului nopal in alegerea folosirii acestuia ca aliment sau supliment pentru un stil de viata sanatos.
Lista abrevieri: AINS – anti-inflamatoare nesteroidiene, Ca – calciu, K – potasiu, Mg – magneziu, P – fosfor, Fe – fier, Zn – zinc, Na – sodiu.

Referinte bibliografice aici: http://esenta-sanatatii.ro/articolele_specialistului.php?s=Cactus%20Nopal

Prospectul detaliat al produsului Nopalin pe baza de catus nopal aici:

http://plantvita.ro/index.php/produse-calivita/produse-din-plante/nopalin-detail

Fii pe faza ! Meriti ceea ce crezi ca meriti !

Pe curand,

Dan

Autor:

Imi place sa transform visurile in realitate si imi place sa imi invat prietenii cum sa faca asta. Din 2004, alaturi de CaliVita International, am invatat cateva lucruri importante: - ca mintea crede ce vad ochii si prin urmare in fata ochilor trebuie sa am grija ce pun; - ca nu ai nevoie de bani ca sa faci bani; - ca problemele financiare nu sunt date de lipsa banilor ci de lipsa educatiei financiare; - ca oamenii sunt buni doar ca eu inca nu invatasem cum sa ii privesc; - ca bunastarea este direct proportionala cu puterea mea de a crede ca merit sa traiesc in bunastare; - ca sanatatea se poate cumpara in rate, facand preventie, sau cu banii jos cautand sa indepartam o boala instalata, cu speranta ca nu-i tarziu; - sa fii liber nu inseamna neaparat "sa faci ce vrei cand vrei" ci inseamna sa poti "sa nu faci ce nu vrei". Din 2015 am urcat o noua etapă. Mereu am căutat soluții moderne și eficiente pentru mine, pentru familia mea, pentru prietenii si clienții mei. Asa am descoperit Coral Club, remediile bazate pe nanotehnologie si, mai ales, APA si proprietătile ei miraculoase.

Lasă un comentariu